Mezunlardan Haberler

Özgür Salur’01 ve Müzik Terapi15.04.2016

Berklee College of Music'te Güncel Müzik Besteciğili bölümünü bitirdikten sonra halen Jyväskylä Üniversitesi'nde müzik terapi yüksek lisansı yapan mezunumuz Özgür Salur’un kendi kaleminden “Müzik Terapi” nedir?

“Her insanın hayatında önemli yer teşkil eden müzik, dünyanın her yerinde, çeşitli toplumlar tarafından tedavilerde kullanılmış ve bugün de kanıta dayalı yöntemlerle kullanılmaya devam ediyor. Topraklarımızda ve kültürümüzde de tarihi kullanımına rastladığımız müzik terapinin günümüzdeki tanımı şu şekilde: “Müzik terapi, müzik terapi eğitimi almış profesyonel bir terapist tarafından, müzikal terapötik müdahalelerin, klinik çerçevede ve kanıta dayalı şekilde, bir terapötik ilişki içerisinde, kişiye özel belirlenen hedeflere yönelik kullanılmasıdır.”

Çoğu ülkenin sosyal güvenlik ve özel sigorta kurumları tarafından kabul görüp karşılanan müzik terapi, sağlık ekibinin içerisinde bulunan müzik terapist tarafından, hastaların veya danışanların sorunlarına özel belirlenen yöntemlerle uygulanıyor. Bu uygulamalarda müzik çeşitli şekillerde kullanılabiliyor. Aktif müzik terapide hizmet alan veya alanlar, tek başlarına, grup olarak veya müzik terapist ile beraber aktif olarak müzik yapıyor. Müzikal oyunlar, doğaçlamalar, beden perküsyonu ve koro çalışmaları aktif müzik terapide kullanılan uygulamalardan bazıları. Reseptif müzik terapide ise hizmet alan veya alanlar, dinleyici konumunda canlı veya kayıttan çalınan müziği dinliyor ve deneyimliyor. Müzik terapinin müzik dinletmek veya beraber müzik yapmaktan farkı, her uygulamanın altında kanıta dayalı bir temel olması ve hizmet alan kişiye adapte edilmesi.

Psikiyatri ve nöroloji başta olmak üzere neredeyse her tıp alanına hizmet veren müzik terapi, psikoterapi ve özel eğitim alanlarında da dünyada sıkça kullanılıyor. Ülkemizde de her geçen gün gördüğü ilgi artan müzik terapinin resmi olarak tanınması ve klinik standartlarda bir eğitim verilmeye başlanabilmesi için çabalar hızla sürmekte. Nisan ayı sonunda Sanat Psikoterapileri Derneği ve İÜ İTF Psikiyatri Kliniği Vakfı, müzik terapi ile ilgili ülkemizde yapılanları incelemek ve dünyadaki klinik standartlarda müzik terapi yöntemlerini kapsamlı bir şekilde tanıtıp deneyimletmek için uluslararası katılımlı bir müzik terapi sempozyumu ve eğitimi düzenlemekte. Ülkemizde müzik terapinin akademik boyutta ele alınması konusunda önemli bir adım olacak bu sempozyuma, Finlandiya Jyväskylä Üniversitesi’nden müzik terapist ve psikoterapist Doç. Dr. Esa Ala-Ruona da bir sunum yapmak ve iki kişilik ekibi ile 3 günlük bir eğitim vermek üzere katılacak.

Hayatımıza müziği daha çok soktuğumuz, dinlemeye, çalmaya veya çalmaya çalışmaya daha çok zaman ayırdığımız daha müzikli bir hayat dileğiyle.

www.sanatpsikoterapileridernegi.org”

Tüm Haberler