İsmi Yaşatılan Arkadaşlarımız

Mahir Vardar

19 eylül 1947 tarihinde Bursa’da doğmıştur. Fatih Ilkokulundan sonra 1959 yılında İstanbul Erkek Lisesinde orta öğrenimine başlamış ve 1966 yılında mezun olmuştur. Aynı yıl başladığı İstanbul Teknik Üniversitesinden maden işletme yüksek mühendisi olarak mezun olmuştur. Ertesi yıl Almanya Karlsruhe Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesinde burslu olarak bulunmuş ve 1972’de üniversite kadrosuna atanmıştır. 1973 yılında kaya yapıları mekaniğinin kurucusu L. Müller’in doktora öğrencisi olmuştur. Buradan Dr.-İng. derecesini almış ve 1977 sonunda İTÜ Maden Fakültesi Mühendislik Jeolojisi ve Kaya Mekaniği kürsüsüne Dr. asistan ünvanıyla dahil olmuştur.


1982 yılında Dicle ve Kral Kızı barajlarının yapımını sağlayan “evaporitli kayaçlarda baraj ve tünel yapılarının tasarımı” konulu teziyle doçent olmuştur. 1988 yılında da “kentiçi yeraltı kaya yapıları” çalışmasıyla Müh. Jeolojisi ve Kaya Mekaniği Profesörü olmuştur.


1978’de asistan temsilciğiyle başlayan kesintisiz yönetim görevlerini değişik yıllarda, anabilim dalı başkanı, bölüm başkanı, dekan yardımcısı, dekan, İTÜ kültür sanat birliği kurucu başkanı, İTÜ yönetim kurulu ve İTÜ senatosu üyesi olarak 2009 yılına kadar sürdürmüştür. 1984 ile 1988 yılları arasında Tübitak MAG yönetim kurulu üyeliği yapmıştır. 2002-2010 tarihleri arasında İTÜ Maden Fakültesi Vakfı ve İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.


Prof. Mahir Vardar 23 yurtdışı ve 1.700 dolayı yurtiçi projede; proje sorumlusu, araştırmacısı, yürütücüsü yada danışman olarak çalışmıştır. Proje konuları: Baraj, metro ve tünel mühendisliği, galeri inşaatı, kuyu yapıları, yamaç ve şev yapılar stabilitesi, güzergah etütleri, depremsellik ve yerleşme uygunluk etütleri, rehabilitasyon ve rekreasyon çalışmaları.


Uzun yıllar İSKİ, DLH ve İBB’nin danışmanlığını yapmıştır. Otoyol, karayolu, demiryolu, metro, barajlar ve HES kapsamında 70 civarı tünelin ve 100’ün üzerinde kaya yapısının tasarımında ve yapımında katkısı olmuştur. Yerüstü ve yeraltı madenciliği, yerleşime uygunluk, depremsellik ve maden sahalarının geri kazanımı alanlarında 60 dolayı proje çalışması yapmıştır.


Zonguldak, Sakarya ve İstanbul Üniversitesinde senelerce ders vermiş ve 15.000 üzeri öğrencisi olmuştur. Türkçe ve Almanca dillerinde olmak üzere 150 civarında yayın, bildiri ve sunumları vardır.


1973 yılında pedagog-filolog İrem Katrinli ile evlenmiştir. 1973 doğumlu kızı Didem Amerika’da öğreti üyesi; 1983 doğumlu diğer kızı Sinem ise endüstriyel tasarımcı olarak çalışmaktadır.


Prof. Dr. Mahir Vardar 3 mayıs 2020 tarihinde aramızdan ayrılmıştır. Kendisini tanıyan herkesin bilgisine, görgüsüne ve ince zekasına saygı duyduğu Prof. Dr. Mahir Vardar; bilime inanan, öğrenciye değer veren çok yönlü kişiliğiyle, ve ülkemizde mühendislik hizmetlerinin bugünlere gelmesine sağladığı önemli katkılar ile örnek bir bilim insanı ve eğitimci olarak daima anılacaktır.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.
Tüm Özgecmisler
E- BÜLTENİ ALMAK İÇİN




GOOGLE ÖZEL ARAMA