Çanakkale'de Şehit Veren Tüm Okullar Adına Ortak Anıt Projesi19.03.2018

Çanakkale’de şehit veren okulların, bu aziz hatırayı bir anıtla ölümsüzleştirme çabası çok uzun süreden beri sürmektedir. Bu konuda gerek okulumuzun, gerekse diğer liselerin Çanakkale’de anıt yaptırmak için kendi kurumları adına yaptıkları müracaatlar reddedilmiştir.

Ancak gelinen son noktada yetkililer, tek tek liselere özel anıt yaptırma izni verilmeyeceğini, şehit veren tüm okulların anısına tek bir anıt yaptırılması halinde onaylanacağını belirtmişlerdir. Bu anıtın vatan savunmasında canlarını feda etmiş olan tüm lise öğrencileri anısına, tüm okulları temsilen tek bir  Sultani Mektepleri Anıtı olmasını uygun görmüşlerdir.

Çanakkale’de şehit veren 40’a yakın okulu temsilen bu konuyu koordine etmek amacıyla derneğimiz,  Galatasaray Liseliler Derneği ve Kabataş Erkek Liseliler Derneği ile bir araya gelmiş, üç dernekten oluşan bir Koordinasyon Kurulu oluşturarak, T.C. Kültür ve Turizm Bak. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na bir dilekçe ve  proje  sunmuştur.

Koordinasyon Kurulu’nun sunduğu taslak projede, anıtı yaptıran okullardan herhangi birini çağrıştırmayan, ama şehitlik kavramını sonsuzluk olarak ifade eden boş çerçeve / sonsuzluğa uzanan kapı görseli bulunmaktadır.  Ek olarak bu anıtta detaylandırılmamış insan grupları, orada hayatını kaybeden isimsiz lise öğrencilerini simgelemektedir. Anıt bu haliyle sadelik ve ağırbaşlılık ifade etmekte,  diğer Çanakkale Şehitler Anıtı’yla bütünlük ve uyum göstermektedir.

Büyük çerçeve kenarlarında yaratılan alanlarda okulların isimleri, tarihler vb. bilgiler yer alacaktır. Çerçeve ışıklandırılarak anıtsal yapının gece gündüz görünümü sağlanabilecektir.

Anıtın masrafları projeye katılan tüm okulların mezunlarınca karşılanacak, çevre ve peyzaj düzenlemesi için ilgili Belediye’ye başvurulacaktır.

Bir taraftan resmi izin süreçleri yürütülürken, diğer taraftan ekte görülen tasarımda anlam ve ifade güçlendirici öneri ve görüşlerin toplanması planlanmıştır.

Ayrıca gönüllü sanatçılar tarafından kısa süre içinde alternatif başka bir model yaratılabilirse, bu da Koordinasyon Kurulu tarafından değerlendirilecektir.

Lütfen 01 Nisan tarihine kadar bu konudaki görüş ve önerilerinizi bize iletiniz.