İsmi Yaşatılan Arkadaşlarımız

TAYFUN SAYAR04.12.2019

24.8.1948 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İzmir Kahramanlar ve Çengelköy İlkokulunda okudu. 1959 yılında İstanbul Erkek Lisesinde orta öğrenimine başladı. Orta ve lise 2 de sınıfta kalan Tayfun Sayar 2 yıllık gecikmeyle 1968 yılında mezun oldu. 1968-1969 döneminde Alman Filolojisine devam etti. Ertesi yıl tekrar sınavlara girdi ve İstanbul Üniversitesi Fizik-Matematik bölümünü kazandı ve kaydını yaptırdı. Bu yıllarda yoğun olarak özel fizik ve matematik dersleri verdiğinden ve öğrenimini ikinci planda tuttuğundan, üniversiteden 1981 yılında mezun olabildi.

Çalışma hayatına özel ders verme ile başlayan Tayfun Sayar; İstanbul Erkek ve Avusturya Liseleri ağırlıklı olmak üzere 3.500’den fazla öğrenciye Türkçe-Almanca dillerinde fizik ve matematik dersleri vermiştir. 2003-2004 döneminde İELEV özel İlköğretim okulunda fizik ve matematik öğretmenliği yapmıştır.

1961 yılında Sakarya İzci Oymağı’nda izciliğe başladı. İlerleyen zamanda piyade şefi, trampet şefi ve oymakbaşı yardımcısı oldu. Okulun ikinci orkestrasında gitar çaldı. Okul ve İstanbulspor basketbol takımlarında oynadı. Okulun kros takımında İstanbul dereceleri elde etti. Ayrıca Samurai Dojosunda 2 senesi hocalık olmak üzere 8 sene judo yapmış ve Hakkı Koşar’da 1 sene karate çalışmıştır.

1979 yılında Cağaloğlunda 2 ortakla birlikte Güçler adlı bir dershane açtı; ancak ortakların ilgisizliği nedeniyle 2 sene sonra dershaneyi kapattı. 1984 yılından 2001 yılına kadar hediyelik seramik eşyaların imalatı ve bunların satışını yaptı. Gençlik yıllarından itibaren hobi olarak sürdürdüğü fotoğrafçılık dalında 1990 yılından sonra tanınan bir moda fotoğrafçısı oldu. Yaklaşık 10 yıl Türkiye güzellik yarışmaları, firmalar ve TV kanalları için çekimler yaptı. Ayrıca magazin, moda ve haber editörü olarak bir çok kuruluşa haber geçti. 1990’lı yıllarda ortaya çıkan şeker hastalığı sonucu 2000’li yıllarda gözleri giderek işlevini yitirdi. Fakat bu üzücü durum onun faaliyetlerini kısıtlamadı. Kendini İEL camiasının işlerine adadı. Vakfımız adına “Ehrendiplom”, “Abifeier” törenlerini; mezunların bir araya gelmelerini sağlayan toplantı ve yemekleri organize etti. Üniversiteyi kazanan öğrencilere yardım olarak ev eşyası temin etmek için çağrılar yaptı ve onlarca öğrenciye bağışlanan eşyaları ulaştırdı.

1969 yılında tanıştığı sanat tarihçi eşi Sema ile evlendi ve iki kızı oldu. 1978 doğumlu ve İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunu büyük kızı Almila reklamcılıkla ilgili kendi işinde çalışıyor. Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunu 1981 doğumlu küçük kızı Melisa ise Üsküdar Amerikan Lisesinde rehber öğretmenlik yapmaktadır. Her iki kızından üç torunu vardır.

Şeker hastalığı nedeniyle sağlığının giderek bozulması sonucu Tayfun Sayar, 19.10.2019 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.

Tayfun Sayar okul yıllarına ilişkin birkaç anısını şöyle kaleme almış:

Okulda iken uzun eşek, deve güreşi, kovalamaca, ebelemece, çelik çomak, satranç, dama, 9 taş, misket, topaç çevirme, hırsız polis ve dekman beylik oyunlarımızdandı. Sınıf savaşlarımıza da değinmek istiyorum. Kişisel arkadaşlıklarımız vardı ama genellikle farklı şubeler birbirlerinden kıllanırdı. Akşam yemeği sonrasında toplu kavgalar ederdik. Sonradan niçin bu kadar yiğidi telef ediyoruz diye düşünüp, sınıf temsilcilerini dövüştürmeye karar verdik. Bizim C şubesinin yiğidi Horoz Bülent ile B şubesindeki aynı ölçülerdeki, çift dikişli manyak Süha ile dövüştürür, bizde tezahürat yapardık. Bir keresinde bir alt sınıfla kapıştık. Meğer onların temsilcisi olan genç boks çalışıyormuş. Böylece bizim Horoz Bülent’i epey hirpaladı, bizde karizmayı çizdirdik.

Ön bahçedeki basket sahasında 15 – 17 teneffüsünde minyatür kale futbol oynamak en büyük zevklerimizden. Ama bunun için top elinde saha kapmak gerekir. Bizim sınıftan Ata, Ferit ve ben birinci sınıf penceresinden, 4 metre kadar yükseklikten toprak bahçe zeminine atlar, sahayı da kimseye bırakmazdık. Ama yinede bizden hatırı derecede büyük ağabeylerimiz gelipte sahayı bizim değil, kendilerinin kaptığına bizi ikna ederlerse, kuyruğumuzu kıstırıp başka bir uğraş arardık.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.
Tüm Özgecmisler