İsmi Yaşatılan Arkadaşlarımız

Mesut Yılmaz

6 kasım 1947 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Orta öğrenimine Avusturya Lisesinde başlamış ve 2 yıl sonra İstanbul Erkek Lisesine geçerek 1967 yılında mezun olmuştur. 1971 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler fakültesi Malıye ve İktisat bölümünde yüksek tahsilini tamamlamıştır. 1972 – 1974 yılları arasında Almanya’da Köln Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesinde yüksek lisans çalışması yapmıştır. 1975 – 1983 yılları arasında kimya, tekstil ve ulaştırma sektörlerinde, çeşitli özel şirketlerde yönetici olarak çalışmıştır.

1983 yılı genel seçimlerinde Rize milletvekili seçildi ve 1. Turgut Özal hükümetinde Devlet Bakanlığına atandı. 1986 yılında Turizm Bakanı oldu. 1987 yılı seçimlerinde yeniden Rize milletvekili seçildi. 2. Özal hükümetinde Dışişleri Bakanlığına atandı ve bu görevinden 1990 yılında istifa etti.

1991 yılında Anavatan Partisinin Genel Başkanlığına seçildi. 1995 yılında yapılan genel seçimler sonrası 53. hükümetin Başbakanı olarak görev yaptı. 28 şubat süreci sonrası kurulan koalisyon hükümetinde, 20.6.1997 tarihinde üçüncü kez başbakan oldu. 25 kasım 1998’de gensoru önergelerinin kabulü sonucu istifa etti.

18.4.1999 tarihinde yapılan genel seçimler sonrası Anap, Dsp ve Mhp koalisyonunda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı oldu. 22.7.2007 tarihinde yapılan genel seçimlerde Rize’den bağımsız milletvekili olarak seçildi.

Mesut Yılmaz Rize’nin Çayeli ilçesi’nin Çataldere köyündendir. 1975 yılında Berna hanımla evlenmiş ve bu evlilikten Yavuz ( 1979 – 2017 ) ve Hasan ( 1987 ) adlarında 2 çocuğu olmuştur.

30 ekim 2020 tarihlnde yaşamını yitiren Mesut Yılmaz 1 kasım günü Kanlıca mezarlığında toprağa verilmiştir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.
Tüm Özgecmisler